balk 1 Pijnloos bewegen voor iedereen

In beweging naar beter

balk 2

Waar lig jij 's nachts wakker van?

Een mens kan best een behoorlijke tijd zonder eten of drinken, maar slapeloosheid is funest voor de gezondheid. Hoewel sterven aan slapeloosheid redelijk uitzonderlijk is, kan er wel langdurige of zelfs permanente schade ontstaan. Denk hierbij aan angstaanvallen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen of cognitieve stoornissen. Als je slaapproblemen hebt, kan slaapoefentherapie hierbij helpen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor jou goed toepasbare aanpak. 

Wat is een slaapstoornis?

Er zijn biomedische slaapstoornissen die door een aantoonbaar (lichamelijk) probleem ontstaan, zoals slaapapneu met ademstops of hevig snurken, rusteloze benen, slaapwandelen, angstdromen of nachtmerries.


Er zijn ook subjectieve of gedragsmatige slaapstoornissen. Je hebt het gevoel slecht te slapen, of je slaapt werkelijk slecht door slecht kunnen inslapen, niet vast slapen, wakker liggen door piekeren, te vroeg wakker worden of je ’s morgens niet uitgerust voelen.


Primaire slaapproblemen hebben hun oorsprong puur in het slaapproces zelf. Bijvoorbeeld een verstoorde balans in het slaap/waakritme, apneu of er is sprake van RLS; verlaagde of verhoogde slaapdruk. Maar ook een verstoorde biologische klok of de kwaliteit van de slaap kan een probleem zijn.


Secundaire slaapproblemen zijn het gevolg van een ander bestaand probleem. Bijvoorbeeld lichamelijke pijn; opvliegers door de overgang; licht of geluid; piekeren, dagelijkse problemen, trauma’s, onrust in je leven, relatieproblemen of ziekte. Wat overdag gebeurt, kan grote invloed hebben op de nacht en dus je slaap. Slecht slapen heeft weer enorme invloed op hoe je je overdag voelt. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem maar een 24-uurs probleem. Inzicht in de oorzaak krijgen is de eerste stap naar verbetering.

Wat kan je van slaapoefentherapie verwachten?

Ik benader je lichamelijke en/of mentale klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. Invloeden van overdag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van je slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en de factoren die je klachten en het slaapprobleem in stand houden, inzichtelijk gemaakt. Vervolgens maken we samen een plan van aanpak en zetten we alles op alles om jou weer een goede nachtrust te geven. Voor meer informatie over klachten, soorten behandeling en mogelijkheden, klik op onderstaande button om contact op te nemen.

Ik wil meer informatie